Tuesday, September 6, 2011

SAPP welcomes Anwar on "PR-SAPP can negotiate"

By Datuk Yong Teck Lee
Kota Kinabalu, Monday, 5 September 2011, Sabah Progressive Party (SAPP) welcomes Dato Seri Anwar Ibrahim's land mark statement that Pakatan can negotiate with SAPP and SAPP need not join the Pakatan Rakyat in achieving a one to one fight against the BN. 

As de facto leader of PKR and PR, Anwar has re-set the button on the relationship between SAPP and Pakatan to the same positive footing that SAPP had with Pakatan in 2008.

On the policy framework, SAPP has been supportive of the national opposition agenda for change, clean elections, an independent judiciary and an efficient economy. In fact, SAPP's two MPs at the parliamentary level, Datuk Eric Majimbun and Datuk Chua Soon Bui, have been consistent on this matter.

Further, SAPP's 8 point declaration in June 2008 stated that the government shall be of the people based on good governance and civil society and non-racial politics based on a progressive, just and harmonious society.

At the same time, we also fight for Sabah autonomy, 20% oil royalties, return of Labuan, review of unfair federal laws in Sabah, Borneonisation of the civil service, solution to the illegal immigrants issue and redressing the socio-economic imbalances affecting Sabah.

Datuk Yong Teck Lee is President of Sabah Progressive Party (SAPP)

31 comments:

  1. Akar umbi kata apa? nanti bos2 bersalam-salaman, orang2 dibawah2 bertumbuk-tumbukan pula...tidak patut juga bei...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ka macam ni?

      Delete
    2. Salam dan selamat kepada semua...

      Nampaknya perkembangan politik sabah semakin dekat PRU13 semakin bertambah rancak tetapi sayang ianya seperti tidak teratur terutama sekali para pembangkang yang tidak satu hati.

      Asas dan matlamat perjuangan parti SAPP dan STAR adalah lebih kurang sama sahaja iaitu menuntut perjanjian 20 perkara dipatuhi dan dilaksanakan.Untuk mencapainya SAPP dan STAR harus berani merangka strategi baru yang lebih mantap dan meyakinkan.

      Pimpinan SAPP dan STAR wajar berusaha membawa pimpinan tertinggi PR duduk satu meja dan berunding,bincang pelan kerjasama secara rasmi dan muktamad khas berhadapan dengan musuh nombor satu UMNO-BN dalam PRU13 akan datang ini.

      Jangan biarkan rakyat pening kepala untuk membuat pilihan pembangkang mana satu hendak dipangkah pada hari mengundi nanti.Jangan sia2kan sentimen dan mood majoriti rakyat sabah pada ketika ini yang rata2 tidak sabar mahu menghumban UMNO-BN kedalam gaung yang berduri pada Pru13.

      Jadi para pembangkang mesti bekerja sama...
      Misalnya,SAPP dan STAR bersutuju bertanding hanya di peringkat DUN sahaja dan serahkan kepada PR bertanding diperingkat Parlimen sahaja.Bagaimana pun Datuk Yong dan DDJK harus dibenarkan bertanding dikedua2 peringkat sebab ketua parti masing2.

      Seandainya pelan seumpama ini boli diketengahkan dan diterima pakai maka pastinya Rakyat lah paling gembira.Rakyat akan turun membuat perhitungan pada hari pengundian nanti dengan lapang dada,seronok seperti tidak sabar menanti mahu melihat UMNO-BN tumbang satu demi satu.

      Tetapi jika tidak... maka bersedialah menyambut kekecewaan sambil menggigit jari.
      Bola ada ditangan SAPP dan STAR,Bola ada dikaki kanan PR...
      Renung2kanlah...

      selamat tahun baru 2013.

      Delete
  2. Kalau ingin bekerjasama biarlah berterusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerjasama yang terus harus ada dalam memastikan semuanya berjalan dengan lancar.

      Delete
  3. tunggu saja perkembangannya nanti. masa depan sukar untuk diteka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anwar is just a piece of shit.

      Delete
  4. tgklah.. adakah mereka boleh bekrjasama.

    ReplyDelete
  5. Putuskan dengan segera kerana pilihanraya akan diadakan bila2 masa sahaja.

    ReplyDelete
  6. Jika mereka bekerjasama lagi bagus, tapi kena bertahanlah antara satu sama lain.

    ReplyDelete
  7. just do it.. make sure other members in Pakatan are also agree with this plan..

    ReplyDelete
  8. ahli2 biasa SAPP setuju kah? atau pendapat ahli2 biasa tidak penting?

    ReplyDelete
  9. anwar bercakap bg pihak semua parti komponen PR atau hanya PKR saja? bgaimna dengan DAP dan PAS? kan DAP tidak suka SAPP? jadi macamana mau kerjasama?

    its better if SAPP stand alone than mix with PR...

    ReplyDelete
  10. Kalau betul nak bekerjasama, lakukan dengan baik. Jangan belakang hari timbul lagi masalah.

    ReplyDelete
  11. Tapi politik ni sukar diramal. Senarionya boleh berubah setiap saat.. jadi tunggu sajalah perkembangannya nanti.

    ReplyDelete
  12. Apa yang pentiung sekarang ini ialah penilaian rakyat sendiri. Rakyat harus bijak menilai agar tidak berlaku kesilapan.

    ReplyDelete
  13. Amboii.. Mahu tunjuk hebatlah. hehehe.. Tapi takpa, biar rakyat undi sendiri.

    ReplyDelete
  14. Tak pasti sejauh mana kesungguhan team ni nak berjuang kononnya utk rakyat. Masa pasti menentukannya.

    ReplyDelete
  15. We shall wait and see about this. Will PR really work together with SAPP?

    ReplyDelete
  16. Sincerity is important if the two parties wanted to work together.

    ReplyDelete
  17. Anwar bersatu dengan YTL? Betulkah semua ini?

    ReplyDelete
  18. Memalukan betul kalau SAPP bergabung dengan PR. Inikah SAPP yang dulu katakan dapat berjuang sendiri tetapi sekarang bersatu dengan PR. Akau tidak boleh terima semua ini. Satu penghinaan untuk parti tempatan Sabah ini.

    ReplyDelete
  19. Apa yang SAPP akan dapat bersama dengan PR? Mungkin SAPP akan banyak kehilangan kerusi bertanding jika bersama dengan PR. Kerana terpaksa dibahagikan kepada 4 parti nanti. DAP, PAS dan PKR. DAP pasti akan menumpukan kawasan Cina sama seperti SAPP.

    ReplyDelete
  20. Kita tunggu selepas 15/09 dengar bagaimana'chit-chat-talks' oleh Anwar dulu ok!
    Diikuti juga Borneo Alliance oleh Jeffrey baru pikir-pikir la...

    ReplyDelete
  21. Pening butul ni taukeh2 PKR Anwar akan berada diKK,DAP-LGE,LKS berada di Sandakan dan tokoh PAS pigi Tawau pulak pada 915 mlm!

    Parti Sabah SAPP bersama sabahan memperjuang habis-habisan dimana-mana saja kan?

    ReplyDelete
  22. Can PR trust SAPP or can SAPP trust PR??

    ReplyDelete
  23. Lets see how long will this cooperation last.

    ReplyDelete
  24. SAPP always walk their talk...trust ensured

    ReplyDelete
  25. Great blog- really enjoyed reading it. Have bookmarked you and will check back regular. Please feel free to take a look at my blog...
    Flights to Mauritius
    Flights to Durban
    Flights to Johannesburg

    ReplyDelete