Tuesday, February 23, 2010

Belia Sabah terkandas di KL

Pada peringkat awal, isu itu tidak menarik perhatian Kerajaan Negeri Sabah kerana tidak ada satu pun langkah drastik diambil untuk menanganinya.

"Namun siasatan Harian Ekspress pada 19 Februari lalu ternyata pendedahan yang dilaporkan terbukti benar. Apa yang mengejutkan ialah jumlah belia Sabah yang merempat itu mencecah ratusan orang, angka ini hanya berdasarkan kepada satu tempat sahaja di Kuala Lumpur .

Daripada maklum balas tidak kurang ribuan belia Sabah kini merempat di seluruh Semenanjung Malaysia ," kata Stephan Gaimin dalam satu kenyataan di sini pada hari ini.

23 comments:

  1. Lebih baik hidup merempat di tempat orang daripada hidup tak menentu ditempat sendiri... Lagipun lebih cepat dapat kelulusan di KL kerana semua perkara perlukan kelulusan KL... Jadi, kalau berada di KL kan senang... Sini Sabah sudah penuh dengan anak PTI yang telah jadi warganegara palsu dan tulin. Jual rokok, jual keputusan nombor ekor, menyeludup, vandalisma, gangguan seksual, minta sedekah, mencemarkan pemandanangan, masalah sosial, gaji murah, bunuh membunuh...

    ReplyDelete
  2. The evil amno is the MOTHER OF ALL ILLEGAL IMMIGRANTS! Those from the evil amno are the TRAITOR to Sabah by supporting the evil amno to bring in the ILLEGAL IMMIGRANTS to became the Muslim Bumiputra Sabah in order to ournumber the Pure Local Native.

    I never ever even heard a single ILLEGAL IMMIGRANT to become a Sarawak bumiputra with FREE IC but in Sabah the ILLEGAL IMMIGRANTS had filled up 25% or more of the total Sabah population.

    Why? It's because of the Evil AMNO!

    WAKE UP Sabahans who still mabuk.

    ReplyDelete
  3. MyKad issue in Sabah like a time-bomb
    Written by zen
    Wednesday, 24 February 2010 16:23

    Datuk Dr Jeffrety Gapari Kitingan, the vice-president of PKR (Parti Keadilan Rakyat) brought up the issue the MyKad in Sabah saying that it is just a time bomb waiting to explode. It was reported earlier that the authorities had arrested an Indonesian in the state with thousands of Mykads, driving licenses and other documents. It was reported that he had nine other convictions previously but was still able to continue the syndicate operations. Jeffrey said “The time bomb theory is not far-fetched if the original communities in Sabah feel that there is no security for them and no future for their generations to come. The MyKad is an all too common document carried by illegal immigrants in Sabah at the expense of locals. This is not the first time that such a syndicate has come to the attention of the authorities. Much damage would have been done by the time the authorities move reluctantly against such syndicates.” He added that “To add insult to injury, thousands of holders have been registered as voters in Sabah by a certain political party. None of them have been removed from the electoral rolls. This is no secret. It has been well covered in court cases...and by numerous police reports. Issues involving the MyKad have caused genuine misery to Sabahans,”

    MalaysiaToday

    ReplyDelete
  4. bab pendatang HARAM ni..i am so angry !!!! n speechless............

    ReplyDelete
  5. how to find this ethics in the government of the day???

    Emulate Prophet Muhammad qualities to achieve excellence: Najib
    18:39:10 PM

    Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak today called on Muslims to emulate four qualities of Prophet Muhammad -- "sidiq" (sincerity), "amanah" (trustworthiness), "tabligh" (ability to deliver) and "fatanah" (wisdom), saying they were vital to achieve excellence.

    ReplyDelete
  6. If the government says there is no problem, there is NO PROBLEM.
    If the government (Masidi Manjun) says those Sabahans are lazy then they are lazy.

    Isn't the BN government our god?

    ReplyDelete
  7. What a fuc..ng life in KK & KL?
    Economy and situation is good improving!?Who say that?
    read more here...
    Why U tell me Y
    Begging in KL & yet importing more PTI?

    All Borneon please go for V42S in next PRU13!

    ReplyDelete
  8. Wow!Let us do it in Tun Mustapha Tower or Twin Tower for jobless.
    naked by Spencer Tunick in Opera House!

    ReplyDelete
  9. Every person has their own opinion when seeing something happen in front of their eyes…and every person has their own way how to describe a situation or an issue. it depend on us how to interpreted any information that we receive or read, whether we want to look it as very bad as it look, or the other way around…

    ReplyDelete
  10. mana nak tidur di KL....?
    oi....tempatnya di KL Daya Bumi Ku

    Nak pulang kampung pun malu bah!

    ReplyDelete
  11. Ribuan belia Sabah merempat di Semenanjung! Bikin malu urang Sabah saja ni? Macamlah urang-urang Sabah ni tiada harga diri....Terus terang dari pengalaman, orang2 semenanjung selalunya anggap Sabahan ni macam indon kerana bahasa kita! Kalau Sarawakian....dorang boleh easily switch bahasa Semenanjung. Well....kalau sabahan...macamna pun dia ubah 'accent' ke semenanjung.....boleh tau juga dia tu Sabah. Saya bukannya memburuk2kan orang Sabah, Sarawak atau Semenanjung keranga kita ni sekeluarga bah! Cuma nda puas hati belia-belia Sabah ramai yang merempat di sana....Belia-belia Sabah yang merempat tu....baliklah Sabah. Apa kamurang buat di sana? bagus lagi kerja di Sabah ni....carilah di kawasan oil palm plantation yang selama ni dimonopoli oleh orang-orang indon yang about 70% berbanding ngan yang lain. There is a lot of ways kita boleh maju...tau...bukan hanya pigi KL? Apa yang bagusnya KL?? Sini pun ada banyak kerja bah....cuma yang penting usaha, rajin cari peluang dan sama juga manalah rezeki datang bergolek di KL kalau tiada usaha.

    ReplyDelete
  12. I just don't understand why all this people like to go to KL to find a living? Sabah is pretty generous enough for not letting you sleep on the street.KL just don't care about Sabahans there, they got a lot more important things to worry about...duh!!??

    ReplyDelete
  13. Like my sister, a Sabahan went to KL to find a job there as people told her that the grass is greener on the other side. So she went and couldn't find a job as she is a Sabahan. KL companies reserved jobs for KL people 1st.

    ReplyDelete
  14. Orang tinggal di KL pasti dapat kerja, KL memerlukan banyak buruh untuk membantu mereka menjalankan industri. Mungkin kerja yg diberi tdk disukai tapi gaji mungkin diberi lebih tinggi drpd gaji yg diberi di Sabah.

    ReplyDelete
  15. fikirlah kali kedua baru membuat keputusan. nanti menyesal terlalu lambat bah...

    ReplyDelete
  16. Di sabah banyak pekerjaan kenapa perlu ketempat lain? Tapi jika anda pergi ketempat lain berbekalkan sijil atau apa2 sahaja untuk dijadikan senjata mendapat pekerjaan di KL, sudah tentu situasi seperti ini tidak berlaku. Jangan cakap di KK tidak banyak peluang pekerjaan, sedang kan saya sendiri mempunyai Ijazah sarjana Muda juga pernah bekerja di 1borneo sebagai Sales assistant...kalau kita cari mesti ada punya...

    ReplyDelete
  17. Mereka barangkali fikir perkara akan jadi baik dgn bekerja di KL untuk mencari duit. Mereka ingat senang, ingat depan saja, tidak fikir jauh sikit.Kasihan juga tengok mereka.

    ReplyDelete
  18. ramai belia sabah berhijrah ke semenanjung untuk mencari peluang pekerejaan yang lebih baik. ini kerana gaji yang ditawarkan di semenanjung lebih tinggi. pihak kerajaan negari haruslah mewujudkan labih banyak peluang pekerjaaan di sabah agar belia sabah tidak perlu berhijrah ke sabah. ini juga dapat mengelakkan isu ini timbul.

    ReplyDelete
  19. belia sabah pergi ke semenajung untuk mencari pekerjaaan. mereka tidak sedar yang sebenarnya banyak peluang pekerjaan di sabah. malah gaji yang di tawarkan pun lebih kurang sama dengan di semenanjung.

    ReplyDelete
  20. Dimana ada kemahuan, di situ ada highway..

    ReplyDelete
  21. Its been a while that this issues has not been discuss..what is the latest update on this?

    ReplyDelete