Wednesday, November 26, 2008

Can anyone explain the rationale?

If the method of calculation of petrol price is correct, it looks like
we consumers are been screwed all the way. So what are we going to do?
-----------------------------------------------------------------
Petrol price calculation:


1 barrel = 158.987146 liters

Current international price USD54.64/1 barrel
Current exchange rate: USD1 = RM3.61
Previously when oil price was USD145/barrel:
USD145 x 3.3 (exchange rate) / 159 liter = RM3 - RM0.30 (subsidy) = RM2.70

Current oil price @ USD55/barrel:
USD54.64 x 3.6 (current ex rate) / 159liter = RM1.23 (no subsidy)

Current petrol price: rm2.00 but actual price is RM1.23 so we pay back
to government 77 cents. What happen to the money???

23 comments:

  1. UMNO is blood sucker. They never care about the rakyat. They only interested in KOREK KOREK KOREK.

    Wake up Sabahan!

    ReplyDelete
  2. Bn-Umno govt crony petronas has been siphoning Sabah's wealth since 1976.

    With oil profits, they build the twin-towers to show the world at the time, the tallest building in the world...for what???

    Petronas executives spending like kings and travelling on jets.

    Mega projects, all from the oil revenue....how much since then,, trillions of trillions of ringgit.

    yet still, we need to support BN..and Umno..

    let's make a change before it is too late.

    ReplyDelete
  3. 1 BBL (barrel) is 42 gallon (US)
    1 US gallon = 3.78541178 liter
    However, a 42 gallon of crude will yield -
    1 barren = 54USD assume rm3.6 per usd rm194.4

    Just by calculating the 80litters of petrol alone it cost rm2.40 a liter, and assuming jet fuel+still gas+other stuff is free.

    Of course you need to include the sales + operating cost of petrol stations and oil refineries.

    Finished Motor Gasoline 51.4% 51.4% x 42 21.588 79.8756
    Distillate Fuel Oil 15.3%
    Jet Fuel 12.3%
    Still Gas 5.4%
    Marketable Coke 5.0%
    Residual Fuel Oil 3.3%
    Liquefied Refinery Gas 2.8%
    Asphalt and Road Oil 1.7%
    Other Refined Products 1.5%
    Lubricants 0.9%

    ReplyDelete
  4. Now is getting worse...even giving us no choice on EPF 8% 0r 11% otherwise fiil in a form!
    What kind of financial resolution always tap on rakyat's reserve money for helping GLC company lavished by lousy CEO huh?
    Do not be a fool anymore in future.
    Retrench on job has just started here and everywhere in the world now.

    ReplyDelete
  5. Very simple mahhh...
    Asked anwar ibrahim,karpal singh,lim kit siang/malam,nik aziz,jeffrey kitingan and yong teck lee open up mega mall all over the country... sell everything with PENIPU RAKYAT prices...simple what??

    ReplyDelete
  6. Kpd saudara Jomosama, walaupun aku orang pakistan dari 3 generasi di sabah, aku nampak ucapan kamu macam syaitan. Insaflah kamu jangan bagi malu kita orang islam.

    ReplyDelete
  7. hopefully more Sabahan realize the dirty games by UMNo...
    it's not to let to make a "change"....
    just like an American did resently...

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. SUDAH ANGKAnG PUNYA PARTI-SAPP. akupun orang China mah. Tapi aku tidak suka ini orang SAPP punya gaya. Kasi susah kami. Semua bisniss mesti jatuh punys-semua kasi orang dia saja. Dia fikir semua orang kita dia punya orang ini macam susah wohh.

    Saya tatap punya orang China. Malaysian Chinese. Mana boleh Malaysian Malaysia. Kao orang ingat sinangkah buang China? Saya tidak sokong itu Malaysian Malaysia. Saya sokong Malaysian Chinese sabab itu bangsa saya tidak hilang. Kalau Malaysian Malayia.. Mana pigi saya punya datuk nenek yang Cina.. hilang?

    ReplyDelete
  10. JOMOSAMA,

    Perut kau yang sudah buncit hasil duit dari UMNO, bagus duduk diam diamlah. Berapa ramai sudah kau daftar PTI untuk green Card tu dan berapa harga kau charge. Khabar dari MUMBAI, nmereka nak daftar dua atau tiga ribu PTI PAKISTAN al MUSANG melalui agensi PEMBELA PTI JOMOSAMA. Jaga kama JOMOSAMA, nanti kau punya saudara di BERUNGIS di rogol oleh Pakistan, BASAR BUTU..L diorang tu.

    ReplyDelete
  11. knapa la byk yg sakit ati sama jomosama ni?urang2 sapp yg yg mental problem ka?kalo kamu bley tulis apa yg kamu mau,jd biar la org lain tulis apa yg dia mau.br fair & square!jgn la pula sampai mau maki hamun org lain!kalo kamu bagus btol,napa sekarang br mau komplen sana sini?suda la parti mau b'hambur,ahli2 pula maki hamun dlm blog,ini parti utk RAKYAT?kasi porak peranda rakyat ada la....
    Cuba la kita terima semua opinion dr sudut positif,rakyat lawat blog ni pun akan fikir yg sapp memang b'juang utk rakyat.TP ini ndak,no mentality at all!

    ReplyDelete
  12. kreta_sorong said...
    Cuba la kita terima semua opinion dr sudut positif,rakyat
    -----------------------
    Kamu lupa bawa otak ke atau ape? Apa positive opinion jomosama bagi? Semua RUBBISH!!!

    Jilatlah jgn tak jilat Tahi syaitan umno.

    ReplyDelete
  13. Memang betul apa yang disuarakan oleh Kreta-Sorong, semua pandangan perlu dilihat secara positif.
    Tetapi apa yang amat memalukan cara Jomosama memberi komen! Tolong jangan tambah nama Tuaran dibelakang Jomosama kerana sebagai warga Tuaran saya rasa terhina.
    Saya lebih gemar cara (Anonymous said... November 27, 2008 9:51 AM)di mana saya boleh gunakannya sebagai rujukan pada final exam di UMS tahun depan.
    Kepada pemimpin dan rakyat Malaysia di Sabah. Sesiapa sahaja memerintah tak penting, yang penting bagi kami generasi muda ialah hak dan kepentingan rakyat di Sabah perlu dilayan dengan adil dan saksama.
    Saya agak kecewa apabila banyak projek pembangunan yang sepatutnya telah dilaksanakan ditundah atau ditangguhkan!

    ReplyDelete
  14. to anonymous
    November 28, 2008 7:32 PM


    Bro,cuba ko tengok member SAPP yg lain,aku rasa lebih kurang sial sama ko jugak!!!!aku cuma mau bagi pendapat,yg ko mau ckp sampai mcm tuh knapa?kalo ko berani,jgn cakap sja dlm forum nih!!!jumpa d luar,baru tengok kalo ko ada lancau @ tiada!!!!

    bagi aku,kita cuba compare either u like it @ not semua yg suda org post dlm blog nih.Jgn la cuma nilai ngan mata t'tutup sbelah!!!ko ingat org yg lawat blog nih buta?1st impression sja pun bley tau yg ada segelintir yg suka mau memporak-perandakan sesama sendiri.itu yg sapp bangga2kan???Bro,ask YTL either he like it @ not if he in our position!!!

    ReplyDelete
  15. Wah, we have someone to show samseng here, first he says others no mentality, now he dont like others says him no brain, haha, joke of the day. Somemore I saw the word 'L**c**' , is this call having mentality?

    He is the one who said 'biar la org lain tulis apa yg dia mau', now he get angry.

    This is some funny thing i saw, Jangan marah ya!!!

    ReplyDelete
  16. Petrol prices should be RM1.52 instead

    Dec 3, 2008: Penang Chief Minister Lim Guan Eng has called on Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to reduce pump prices by another 48 cents as well as to allow a revision of petrol prices on a daily basis.

    "Crude oil prices dropped to a three year low to under US$48 per barrel yesterday, compared to its peak of RM147.27 on July 11.

    “Based on historical trends at a price of US$48 per barrel, the petrol price should be RM1.52 per liter set on May 5, 2005 and not RM1.90 as announced by the government," said Lim, who is also the Bagan MP.

    BN ini tipu saja...syarikat-syarikat Petronas akan ketawa...Rakyat kelaparan tidak apa, asal BN-Umno hidup kekayaan!

    ReplyDelete
  17. If petronas stop sucking our oil money for his master umno, price should be much lower.I think the ignorant tiny mind of this jomosama is so filled with excretion from his umno master, so whatever jsama utter is also shit, but, it's recycled shit. Bye bye js.

    ReplyDelete
  18. Saturday December 6, 2008
    Government makes RM16mil a day from fuel windfall
    By IZWAN IDRIS and LESTER KONG/ The STAR


    KUALA LUMPUR: The Government is set to get windfall gains of up to RM16mil per day based on yesterday’s crude oil price of US$44 (RM158.40) per barrel and a consumption estimate of 27.5 million litres per day .

    This windfall comes about because the pump prices of fuel have not been reduced enough to reflect the lower crude prices, oil analysts said.

    This has prompted the Federation of Malaysian Consumer Associations (Fomca) to request the Government to reveal how it plans to spend the windfall revenue.

    --------------------------------


    During Mahathir's time, the government subsidized the petrol for the people. Today despite the hardship faced by the general public, the government earns from the people for their cronies' projects.

    Dimanakah Kerajaan BN yang selalu mengaku prihatin terhadap keperitan hidup rakyat?

    ReplyDelete
  19. The crude oil price in New York fell to a four-year low at below US$44 per barrel yesterday, dragged down by demand worries amid the worsening outlook of the global economy.

    At this level, the market price for RON 97 grade petrol should be about RM1.30 per litre, which is 60 sen lower than the RM1.90 per litre Malaysians are currently paying, the analysts said.

    Based on a consumption estimate of 27.5 million litres per day, this translates to roughly around RM16.5mil in extra revenue a day for the Government.

    It is believed that revenue collected by the Government from RON 97 sales at local pumps ranged from a low of RM100,000 to as high as RM20mil a day since mid-October.

    ReplyDelete
  20. windfall profit should go the Sabah.

    What has Sabah got when they profit? Umno is blood sucker.

    ReplyDelete
  21. No no no no,

    I think all the profit should go to jomosama Tuaran.

    Only because he's a smart Ass PTI, UMNO Loving bugger...

    ReplyDelete
  22. monsopiad...
    Are you getting irritated now?? GOOD.. It's the same as all the UMNO supporter feel...if you can say rubbish..we also can do rubbish!!Anytime bro,anywhere..you name it!!

    To Anonymouse..
    kalau takut nak tunjuk nama atau samaran...janganlah mahu jadi starring di sini...pigi sana isap susu mamak kamu..kalau tidakpun, isap susu sapi dijalan Tuaran ni...banyak tu!!

    Kreta_sorong.....
    TQ...but no thanks..biarlah mereka `mekong' sendiri sana...saya tatap JomoSama TUARAN.

    Pada yang mengaku orang TUARAN dan masih belajar diUMS tu...anduuu bahh,belajarlah kau butul2,tamat mengaji nanti...baru kau join cakap politik...

    Momogun...
    oh yeaa baby..i love burger,double cheeseburger satu.

    ReplyDelete
  23. MONSOPIAD...
    HATI-HATI KALAU BERCAKAP..IF ANYTHING HAPPENED...JANGANKAN SEMUA KETURUNAN KAU..SEGALA KUCING,ANJING KAUPUN SAYA TATAK BUSS....

    ReplyDelete